Penjagaan Kereta Sewa Alor Setar

  • by

Sebagai penyedia mahupun pengusaha kereta sewa di sekitar Alor Setar Kedah, penjagaan kereta sewa amat penting bagi memastikan keadaan kereta sewa sentiasa berkeadaan baik dan berada pada tahap optima. Maka tidak hairanlah sekiranya syarikat tersebut mendapat permintaan kereta sewa yang tinggi disebabkan kereta-kereta sewa tiptop dan selesa. Admin website https://www.keretasewaalorsetar.iklanbiz.com/ menyenaraikan tips-tips yang berguna bagi penjagaan kereta sewa.

Pastikan Kereta Sewa Dilitupi

Ini mungkin kelihatan seperti hujung yang sangat mudah, tetapi ia mempunyai impak utama untuk mengekalkan kereta anda. Menjaga kereta anda dari jangkauan cahaya matahari, pokok, dan burung boleh membantu cat dan pedalaman anda tetap dalam keadaan baik. Radiasi, cuaca, dan sifat yang membahayakan boleh menyebabkan tol di kenderaan anda. Basuh kereta anda dengan kerap dan gunakan protectant pada bahagian plastik dan getah adalah penting tetapi ini hanya akan berbuat banyak. Untuk memastikan kereta anda kelihatan lebih baik untuk tahun depan penutup kereta adalah pelaburan yang baik. Sekiranya anda mempunyai garaj atau penutup carport ini boleh membantu juga. Jadi tutup kereta anda apabila tidak digunakan dan cuba simpan di garaj anda bila-bila boleh.

Pemanduan Yang Berhemah

Cara anda memandu mencerminkan keadaan kereta anda. Sekiranya anda keras pada kereta anda (cepat berlepas, brek cepat, giliran cepat tajam, menunggang lebam pada kelajuan tinggi, beralih keras, dan lain-lain), maka kereta anda akan memakai lebih cepat dan kerosakan boleh berlaku. Dengan memandu dengan bijak dan selamat, anda tidak hanya memastikan kurang memakai dan lusuh pada kereta anda tetapi juga dapat menjimatkan kos bahan bakar anda. Jadi satu cara untuk bermula hari ini adalah melihat tabiat percepatan dan brek anda. Sekiranya anda mempunyai kebiasaan mengambil alih dengan cepat dan menggunakan brek dengan tiba-tiba, kemudian ingatkan diri anda bahawa setiap peralihan yang lancar menjimatkan wang ke atas gas. Memandu di bawah had laju dan mengelakkan berhenti secara tiba-tiba akan membantu anda tetap selamat, menjimatkan wang, dan membantu kereta anda bertahan lebih lama.

Pembersihan Enjin Luar

Kami telah mempelajari kepentingan mengekalkan enjin anda secara dalaman; ia adalah sama pentingnya untuk melakukannya untuk luaran juga. Sesetengah puing kecil di tempat yang salah boleh melakukan banyak kerosakan jika tidak dibersihkan. Sebagai contoh, apabila memeriksa cecair brek dan beberapa gris jatuh ke dalam bendalir brek. Kerosakan sistem brek boleh berlaku. Terdapat pembersih enjin khas yang terdapat di pasaran yang direka khusus untuk pembersihan enjin luaran. Sewaktu membersihkan enjin tidak perlu, ia boleh membantu: menemui kebocoran, melindungi getah dan hos plastik, memastikan sambungan elektrik tidak terganggu, melihat label jelas, untuk kebanggaan pemilikan.

Peralatan Tools Kecemasan Tersedia

Petua yang baik untuk mengekalkan kereta anda dalam perjalanan adalah dengan membawa beberapa alat asas, jadi anda bersedia untuk menghadapi masalah yang berbeza dan mempunyai alat untuk bekerja dengannya. Menunda membetulkan kebocoran misalnya, berpotensi menyebabkan kerosakan pada enjin anda terhadap sistem kereta lain. Sama ada anda perlu memanggil trak tunda atau menggunakan alat anda untuk mengatasi masalah tersebut. Memandu tidak boleh menjadi pilihan. Peralatan yang mungkin berguna ialah sarung tangan tebal, pita silikon kalis tahan tahan panas, pita elektrik, pemotong wayar, pemandu skru (kepala Phillips, dan kepala rata), lengan lidah dan lasak, lampu suluh, dan pisau. Kit alat mungkin berguna. Satu set alat, yang sedia ada akan memberi anda pilihan yang anda tidak akan sebaliknya. Mereka juga berguna dalam situasi lain. Memutuskan untuk menyimpannya mungkin merupakan keputusan paling sukar yang anda buat.

Penjagaan Lampu Kereta

Perhatikan lampu depan kerana mereka kawan baik semasa memandu pada waktu malam. Ia boleh menjadi idea yang sangat berbahaya dan berisiko jika anda memandu tanpa lampu anda pada waktu malam. Gantikan atau membaik pulih sebelum memandu pada waktu malam. Ia boleh menyelamatkan nyawa dan mengelakkan kemalangan. Ia hanya perlu mengambil masa kira-kira 15 minit untuk menggantikan mentol lampu. Tonton video pantas dan bersedia untuk pergi Petua: Jejaki mematikan lampu pada waktu malam. Kadang-kadang saya terlupa untuk menghidupkan cahaya kubah dalam trak saya dan telah menguras bateri saya sedikit. Ia amat menyerap jika anda terlupa lampu atau lampu tempat letak kereta.

Lindungi Bahagian Interior Kereta anda

Ramai orang menghabiskan banyak masa di dalam kereta mereka dan ia boleh menjadi rumah kedua. Tidak hairanlah pedalaman kereta boleh menjadi sangat mudah. Tetapi itu juga bermakna ia mungkin mula menjadi tidak selesa untuk memandu. Mempunyai kereta yang bersih dan bagus kelihatan lebih selesa. Anda akan berasa lebih baik dan mempunyai kebanggaan pemilikan. Pembersihan tidak perlu menjadi tugas. Bagi kebanyakan orang, ia adalah mengenai menjaga jadual untuk melakukan sedikit demi sedikit. Apabila saya membuat keutamaan, saya sentiasa dapat menyesuaikan diri dalam masa untuk membersihkan bahagian dalam kereta saya. Saya merasa senang untuk berada di dalam kereta yang bagus dan merasa baik apabila orang lain berasa selesa juga.

Cara terbaik untuk mengekalkan pedalaman adalah melakukan pembersihan sampah setiap kali setiap kali anda keluar dari kereta dan kemudian menjadualkan pada tarikh dan masa untuk mengosongkan dan melakukan pembersihan lain yang diperlukan. Menyimpan semua peralatan yang diperlukan di satu tempat akan membantu mempercepatkan pembersihan anda dan menjadikannya lebih mudah.

Bagi pengguna kereta diluar sana yang ingin mengikuti tip-tip berguna bagi penjagaan kereta sewa mahupun kereta persendirian anda, sila layari website kereta sewa alor setar bagi  mendapatkan info yang terkini.